Tümör Ur
11 Mart 2012Beyin Tümörü
11 Mart 2012Prostat Kanseri Nedir?
Prostat kanseri Erkeklerde üreme sisteminin önemli bir üyesi olan prostatta görülen malign (kötü huylu) değişikliklerdir. Erkeklerde en sık görülen kanser tiplerindendir. Amerika`da her 5 erkekten birinde görüldüğü tespit edilmiştir. Yine Amerika`da her yıl 200.000 yeni hasta ve 38.000 ölüm saptanmaktadır. Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır. Prostat mesanenin altında, rektumun önünde yerleşmiş ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Prostat ejekulasyon esnasında spermin dışarı atılması için gerekli akışkan sıvının ve enzimlerin 1/3 ünü salgılar. Ejakulatın içinde yer alan sperm testislerde yapılır, vas deferens adı verilen tüpler tarafından taşınır. Bu esnada prostattan bu katkı maddelerini alır ve penise ulaşarak dışarı atılır. Prostatın arkasında ki seminal kabarcıklar bu akışkanın yapıldığı yerdir. Prostata direkt teması ve yakınlığından dolayı kanser bu seminal kabrcıkları ve prostatı saran kapsülü de etkileyebilir. Bu durumda ameliyat kanseri yok etmek açısından pek faydalı olamayabilir. Rektuma olan komşuluğundan dolayı Rektal muayene prostat hakkında fikir verebilen iyi bir muayene usuludur. Prostat kanseri prostat kanseri belirtileri nedir öncelikle bu belirtileri bilmemizde fayda vardır. Eğer belirtileri nedir konusunda bilgi sahibi olursakhastalık tedavisinde daha başarılı oluruz. Prostat kanseri belirtileri his etiğimizde mutlaka uzman bir hekime önce tanı, tedavisi , gerekli görüldüğünde farklı alternatif yöntemleri belirtmekte fayda vardır. Prostat kanseri belirtileri erkek üreme sistemine bağlı bir salgı bezi olan prostat`ta kanser gelişmesiyle oluşan bir hastalıktır. Kanser belirtileri, prostat hücreleri değişime uğradığında ve kontrol dışı çoğalmaya başladığında olur. Prostat kanseri Bu hücreler zamanla prostattan vücudun diğer bölgelerine de, özellikle kemiklere ve lenflere yayılabilir (Metastaz). Prostat kanseri belirtileri prostat kanseri ağrı, idrara çıkma zorluğu ve ereksi yona bağlı işlev bozuklukları gibi belirtilere neden olabilir. Buna rağmen, bu belirtileri göz önde bulundurarak tedbir ve tedavisini uygulamakta geç kalınmamalıdır. Prostat kanseri belirtilerinde semptomlar sadece hastalığın ilerleyen evrelerinde görülür. Ancak kanseri belirtileri gözarde etmeyip dikkatli gözlemlemeliyiz. Prostat kanserinin görülme sıklığı, ülkeden ülkeye farklılık göstermekle beraber, vakalar en az Güney ve Doğu Asya`da, daha sık olarak olarak Avrupa`da ve en yaygın olarak da Amerika Birleşik Devletleri`nde saptanmıştır. Prostat kanseri hastalığın gelişiminde genetik ve çevresel faktörler etkilidir. Çevresel faktörlerden hayvansal yağ içeriği yüksek beslenme bir risk faktörü olarak düşünülmektedir.Prostat kanseri her erkeğin yakalanabileceği dlayısı ile mutlaka düzenli doktor kontoleri yapmaları gereken bir önlemdir.
Prostat Kanserinden Nasıl Korunuruz?
Prostat kanseri belirtileri he ne kadar sonradan fark edilsede erkeklerde ölümüne neden olan faktörlerin en başında yer alan hastalıklardan birisi. Prostat kanseri belirtileri hissedildiğinde mutlaka önce prostat nedir nasıl oluşur. Belirtileri nedir? gibi soruların cevabını bularak prostat hastalığı hakkında bilgi sabi olmalıyız.
Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserlerden biri olmasına rağmen, prostat kanseri riskini azaltmanın yolları mevcut. Prostat kanseri zamanında teşhis konulursa tedavisi mümkün bir hastalıktır.
Bu yazımızda prostat kanseri riskini azaltmanın 5 yolunu sizler için bir araya getirdik. Prostat kanseri olan bir kişi öncelikle bu önlemleri almaları gerekmektedir. Aksi durumda hastalığın önlemini alamaz ve tedavi süresini uzatır.
1. Test Yaptırın
50 yaş ve üzeri tüm erkeklerin her yıl düzenli olarak prostat kanseri testi yaptırması gerekiyor.
Prostat kanseri testinin 2 türü var: PSA (prostate-specific antigen) testi ve rektal muayenesi.
Birinci test kandaki PSA seviyesini ölçüyor. PSA çoğunluğu prostat tarafından üretilen bir maddedir. Kanda fazla miktarda PSA olması prostat kanseri belirtisi olabiliyor. Bunun yanında kanda aşırı PSA görülmesi prostatta enfeksiyon, iltihap ya da prostatın büyük olması anlamına da gelebiliyor.
İkinci testte bir doktor ya da hemşire eldiven ve özel bir yağ kullanarak, anormal bir parça, şişlik ya da herhangi bir durum olup olmadığını rektum yolu ile kontrol ediyor.
Eğer iki testin sonucu da pozitif yönde ise, doktor bir prostat biyopsisi istiyor. Bu yöntemlerle prostat kanseri olup olmadığının en doğru teşhisi yapılmış oluyor.
2. Bol bol D vitamini tüketin
Prostat kanseri Güneş ışığında vakit geçirmek ve günlük gereksinime ilaveten D vitamini almak prostat kanseri riskini azaltma konusunda yardımcı olacaktır. Laboratuar ortamında yapılan testlerde, D vitamininin prostat kanseri hücrelerini dizginlediği tespit edilmiştir. Prostat kanseri belirtileri başladığında itibaren prostat kanseritedavisi doğal olarak başlamak gerekir. Kalsiyum tüketiminin vücuttaki D vitamini oranını azaltabileceği ve buna bağlı olarak süt ve süt ürünlerini fazla tüketen kişilerin, fazla miktarda D vitamini içeren morina balığı, tuna balığı ve somon balığı gibi balık türlerini tüketerek vücuttaki dengeyi koruması gerektiği uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.
3. Sigarayı Bırakın
Sigaranın akciğer ve kalbe olan zararlarının yanında, prostat kanserini tetikleyebileceği de düşünülüyor. Sigara immun sistemin baskılayarak bazen prostat kanseri hastalığında prostat kanseri belirtilerini de gözarde etmemize neden olur. Sigara tiryakisi olan ve 55 yaşının altındaki erkekler üzerinde yapılan bir araştırma, mesane kanserinin vücudun diğer organlarında görülen kanserlere göre daha fazla görüldüğünü gösteriyor.
4. Fazla Kilolarınızdan Kurtulun
Prostat kanseri belirtileri nedir tedavisi nasıl yapılır konularını araştırıken fazla kilolu olmak ve beslenme içeriğinde sıklıkla doymamış yağlar, işlenmiş kırmızı et(salam, sosis, sucuk, pastırma) gibi besinleri bulunduran kişilerin prostat kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğu söyleniyor. Uzmanlar, aşırı yağlı beslenme şeklinin prostat kanseri oluşumuna sebep olan testesteron hormonlarının fazla üretilmesini sağladığını da belirtiyor. Ayrıca yapılan araştırmalar haftada beş kez veya daha fazla kırmızı et tüketen erkeklerin, haftada bir kez ya da daha az kırmızı et tüketen erkeklere göre %2.5 daha fazla prostat kanserine yakalanma riskinin olduğunu gösteriyor.
5. Sağlıklı Gıda Tüketimini Artırın
Güvenilir kurumlar tarafından yapılan araştırmalar nar, soya fasulyesi ve domates gibi yüksek likopin içeren besinlerin prostat kanseri riskini azalttığını gösteriyor. Sonuç olarak erkekler için, sağlıklı ve dengeli beslenmenin prostat kanseririskini en aza indiren faktör olduğu rahatlıkla anlaşılabiliyor.
Bitkisel Destek için Uzmanlara Danışın
Değerli okuyucularım,
Amacım, yaptığım çalışmalar sonucunda faydalı olduğuna inandığım ve bu bilgileri ihtiyacı olan herkesle paylaşmak olduğunu bilmenizi isterim. Ancak değişen yasalar gereği yasak olan bazı terimlerin sakıncalı olduğunu dolayısı ile bu yazıların makaleden çıkarılması gerektiğini bana bildirilmiştir. Yasalara saygılı olma çerçevesinde çıkması gereken yazıları silmek durumundayım. Bu yüzden öncelikle yaptığım işe, uygulamalarıma ve tavsiyelerime güvenen siz değerli okuyucularımın benim olduğu gibi sizlerinde yeni yasaya saygı duyacağınıza inanıyorum. Bu yüzden silinen bazı yazılar nedeni ile öncelikle siz değerli okuyucularım ve takipçilerimden özür diliyorum.
Tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizin de güzide doğal yapısı ile endemik bitki örtüsü ile harika bir ülke. Ancak zengin olan bu değerimizi ne yazık ki kullanamıyoruz. Allahın insanlara armağan ettiği, , oksijen, su, toprak ve toprakta oluşan nimetleri, bitkileri insanlarla buluşturmak kadar güzel bir çalışma olamaz. Herbalistlik bitki bilimcisi demektir. Hangi bitki nerde yetiştiğini, ne zaman toplanması kurutulması, gerektiğini, hangi koşullarda depolanmalı ve en önemlisi nasıl tüketilmesi gerektiğini insanlarla paylaşmaktır.
Gerek tanıtım yazısında gerek makale içinde, öncelikle doktor olmadığımı, kesinlikle doktor görevlerini üstlenerek hiçbir şekilde hastaları veya diğer hasta gruplarını muayyene etmediğimi, tanı koymadığımı, ameliyat etmediğimi veya başka bir medikal hastane ve benzeri sağlık kurumlarına referans göstererek hastanın üzerinde etki bırakmadığımı, belirtmek istiyorum. Amacım, benden destek isteyen herkese ücretsiz olarak şimdiye kadar yaptığım araştırma ve çalışmalarım sonucunda edindiğim bilgileri ve kullandığım yöntemleri paylaşmak, olmuştur. Dolayısı ile benimle irtibata geçmek isteyen, destek veya tavsiyelerim den faydalanmak isteyen herkesin bu konuyu iyi bilmelidirler. Hastalıkta kullanılan bitkisel gıda destekli ürünleri yasal olarak çalışan tüm aktarlara da veya Eczanelerden alabilirsiniz. Tercih tamamen size aittir.
ÖNEMLİ NOT: Burada yer alan bilgi, yorum ve cevaplar yalnızca tavsiye niteliğinde olup tedavi yönteminizi tespit etmek ya da değiştirmeye amacı taşımamaktadır. Sitemizdeki bilgileri yanlış anlamak, bilgilerin güncelliğini yitirmesi ve buna bağlı olarak doğabilecek olası mağduriyetlerden sitemiz yasal olarak hiçbir sorumluluk altında değildir. Tam bir teşhis ve tedavi için hasta ile doktorunuzun yüz yüze gelmesi gerekir. Bu sitede bulunan bilgileri kullanmadan doğan sorumluluk tamamen kullanıcıya aittir. Siteyi kullanan herkes, işbu şartların yanı sıra kullanım koşulları ve gizlilik sözleşmesi metinlerimizi okumuş kabul etmiş sayılır.
Saygılarımla
Herbalist
Bitki ve Bitki Özleri Uzmanı
Erdoğan TEPELİ
2 Comments
Veb sitenizde bulunan bölümden yazmıştm. Ulaşmamış olabileceği düşüncesi ile yeniden yazmay karar verdim. Sayın hocam, 73 yaşındayım ve 8nkasımda yapılan biyopside alınan 12 öreneğin birinde prostat kanseri çıktı. 10 il önce de kolon kanseri ameliyatı olmuştum.15 mart tarhi itibariyle radyo terapi önerdiler. Aradan geçecek bu iki aylık süre içinde bitkisel tedaviye başvurmayı düşündüm. Bu itibarla birçok sitede inceleme yaotım. Sonunda siden tedavi almaya karar verdimBu hastalığımın yani prostat kanseri tedavisi için önerceğiniz bitli ürünlerini fiyatları ile E mailadresime bildirmenizi dilerim.Hadtalığımın prostat kanseri glesson skoru 3+3=6 dır. Evrelemesi ise T 1c dir. Biyopsi zamanındaki PSA değeriise5,25 tir.Büyük ümitlerle vereceğiniz haberi beklemekteyim. Selamlarımla. Sadık Oğuz.Emekliş ilkokul öğretmeni. Eskihisar Köyü. Yatağan Muğla.
Babam 67 yaşında bir ay öncesine kadar hiçbir hastalığı yoktu. Ağrısı olunca doktora götürdük. tüm kontrollerin sonunda prostat kanseri hastalığı tanısı koydular. Yaklaşık 4 sene önce sedef hastası olan ablamı siz iyileştirdiniz. Babam Yaşlı olduğu için prostat kanseri hastalığı tedavisi için bize nasıl yardımcı olursunuz. Size olan güvenimiz sonsuz lütfen bize dönün. Prostat kanseri tedavisi için ne geriyorsa yapalım. Şimdiden teşekkürler.