Selülit Bitkisel Tedavisi
11 Mart 2012Tümör Ur
11 Mart 2012Meme Kanseri Nedir
Meme Kanseri nin nedeni bilinmemekle beraber, bazı ailelerde daha sık rastlandığı ve çocuğunu emzirmiş kadınlarda seyrek görüldüğü iddia edilir. Kadınlarda sık oluşan, erkekte de rastlanabilen bir kanser türüdür. Meme kanseri , meme dokusunu meydana getiren hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır. Vücuttaki tüm hücrelerin çekirdeğinde, hücrelerin normal büyümelerini ve sağlıklı olmalarını kontrol eden genler bulunur. Hücrelerin normal çoğalmalarını kontrol ederler. Bu genler radyasyon, çevre faktörleri mikroorganizmalar vs gibi çeşitli etkenlerle bozulabilirler. Eğer bu çoğalma belli bir düzende olmazsa, doku fazlalığı oluşur, bu doku fazlalığına tümör denir. Eğer bu dokudaki hücreler yayılma ve başka yerlere gitme eğilimi gösterirlerse habis tümör (kanser), oldukları yerde kalırlarsa selim tümör(En sık görülen selim tümör, değişik miktarda bez dokusuyla, bağdokusundan oluşmuş )adını alırlar.
Meme Kanseri Belirtileri
1-Ele kitle gelmesi veya memenin tümünün veya bir bölümünün şişmesi
2-Ciltte kızarıklık, portakal kabuğu görüntüsü
3-Meme ağrısı, özellikle bir noktada ve devamlı
4-Meme başı ağrısı veya meme başının içeri çekilmesi veya bir yöne çekilmesi
5-Meme başının veya meme cildinin kalınlaşması
6-Meme başı akıntısı ,özellikle kanlı akıntı
7-Koltuk altında kitle ele gelmesi
En sık görülen belirti memede ele kitle gelmesidir ve çoğunlukla hasta kendi fark eder. Tüm bu belirtiler meme iltihabı, meme kisti gibi selim meme hastalıklarının da belirtisi olabilirler,bunun ayrımı için mutlaka doktor kontrolü gerekir.
Meme Kanseri İçin Öneriler
• İlk muayenelerde elinize kitleler gelecektir. Bu göğsün kendi yapısından kaynaklanmaktadır. Zamanla bu kitlelere alışırsınız.
• 20 yaşından sonra her kadında kitleler oluşabilir. Bu normaldir. Bunlar kötü kitleler değildir.
• 35–40 yaşına kadar yılda veya 6 ayda bir ultrason muayenesi yeterlidir. Bu yaşlardan sonra mamografi çekimi uygun olur.
• Meme kanseri 5 evreden oluşuyor. İlk iki evresi mamografiyle tespit edilebilir. Önemli olan kanserin 4. evreye ulaşmamış olmasıdır. Günümüzde hastaların memeleri alınmadan kanseri atlatabiliyorlar.
• Belirli yaştan sonra oluşan kitleler gözlem altına alınmalıdır. Kitlelerde büyüme kanser riskini çoğaltabilir. Ancak bu her zaman böyle değildir.
• Bazı doktorlar ailede göğüs kanser hikâyesi olanları diğer kadınlara göre %50 risk altından olduğu görüşündeler.
• Bazı kitleler ağrı yaparken bazı kitleler ağrı yapmayabilir. Yalnız her ağrı kötü şeylerin işareti değildir. Memedeki bazı ağrılar süt bezelerinden de kaynaklanabilir.
• Doktorlardan çekinmeyin. Özellikle ailenizde meme kanseri hikâyesi varsa mutlaka düzenli kontrollerinizi yaptırın.
MEME KANSERİ GÖRÜLME SIKLIĞI ARTIYOR.
Ama erken dönemde yakalanan tümör sayısı da artmaktadır. 1960 senesinde Amerika Birleşik Devletlerinde her 15 kadından biri meme kanserine yakalanırken bugün bu oran dokuz kadından birine yükselmiştir. Bunun anlamı şudur: Amerikada yaşayan her 9 kadından biri, yaşamının bir döneminde meme kanserine yakalanacaktır. Ülkemiz için bu kadar kesin rakamalar vermek mümkün değil ancak bu oran 14-15 kadında bir şeklindedir. Ülkeler arasındaki bu farklılıklar, kanser gelişmesinde rol oynayan bir takım etkenlerle açıklanabilir. Bu etkenlerin bir kısmı kişinin kendisi tarafından değiştirilebilir etkenlerdir; bir kısmı ise örneğin ailesel yatkınlık gibi değiştirilemeyen faktörlerdir. Ancak artan meme kanseri görülme sıklığına karşı elimizde güçlü bir silahımız vardır:
Meme Kanseri Metastazları
Eğer meme kanseri hücreleri lenf veya kan yoluyla meme dışındaki organlara yayılırsa, ileri evre meme kanseri oluşur. Bu evre meme kanserine; metastatik meme kanseri veya evre 4 meme kanseri de denir. Meme kanseri hücreleri en sıklıkla kemik, akciğer, karaciğer ve beyne giderler. İleri evre meme kanseri genellikle memedeki kanser teşhis edildikten çok sonra ortaya çıkabilir, bazen memedeki kanser teşhis edildiğinde çoktan yayılmıştır. Bazen de, memedeki kanser bulunamaz ama metastazları vardır. Eğer ileri evre meme kanseri söz konusuysa, tam tedavi sağlanamaz ama şikayetler iyileştirilebilir.
Kemik Metastazları
Meme kanseri hücreleri memeden çıkıp kemiklere yerleşir ve orada çoğalırlarsa olur.
Belirtiler
Kemik metastazlarında bazen şikayet olabilir, bazen de hiç şikayet olmaz. Bazen de metastaz benzeri şikayetler; başka hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir.
-Ağrı: Tutulmuş bölgede ağrı ve çoğunlukla hassasiyet olur.Ağrı devamlıdır veya geceleri artabilir.Ağrı rahatlıkla kontrol altına alınabilir.
-Kemik zayıflığı ve kırıklar : En sık omurgalarda zayıflık ve kırık görülür ,bazen bu kırıklar sinir basısı yapar ve bacaklarda ağrı,güçsüzlük,idrar tutamama ve omurgada ağrı şikayetlerine neden olabilir. Eğer kırık ani olmuşsa ve bası olmuşsa acil ameliyat gerekebilir. Kırık yavaş yavaş çökme şeklinde oluşmuşsa radyoterapi çok faydalı olur.Bazen ödemi azaltmak için tedaviye kortizonda eklenebilir.
-Hiperkalsemi(kanda kalsiyumun artması) : Metastazlar kemikte yıkıma neden olacağından kemiğin yapısında bulunan kalsiyum açığa çıkıp kana karışabilir.Eğer kalsiyum seviyesi çok yükselirse bulantı,kusma,kabızlık ve uyku hali yapar.Daha ileri safhada susuzluk,halsizlik ve zihin bulanıklığı oluşur. Tedavi için bol su içmek ve bazen de hastanede serum tedavisi uygulamak veya bifosfonat denilen ilaç tedavisi olmak gerekir.
-Kemik iliğinin tutulması : Bazen meme kanseri hücreleri kemik iliğine gidebilirler.Bu durumda kemik iliği yeni kan hücreleri yapamaz ve halsizlik nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar.
Beyin Metastazları
Bazen meme kanseri hücreleri kan veya lenf yoluyla beyine gidip yerleşebilirler ve beyin metastazları oluştururlar.
Belirtiler :
Hücrelerin beyindeki yerleşim yerine göre belirtiler olacaktır. En sık görülen şikayet baş ağrısıdır. Daha önce oluşan baş ağrılarından farklıdır. En fazla sabah uyanınca hissedilir ,gün ilerledikçe azalır.bazen bu ağrılara bulantı,kusma ve halsizlik eşlik edebilir. Bu belirtilerin dışında vucudun bir tarafında güçsüzlük,denge kaybı,bilinç kaybı,çift görme,kafa karışıklığı,konuşma bozukluğu gibi belirtiler olabilir. Belirtiler genelde yavaş yavaş başlar ve giderek şiddetlenir.
Karaciğer Metastazları
Meme kanseri hücrelerinin kan veya lenf yoluyla karaciğere yerleşmesi ile oluşurlar. Karaciğerin en önemli görevi sindirim için gerekli maddeleri salgılamak ve kan pıhtılaşması için gerekli bazı proteinleri yapmaktır.Karaciğer çok büyük bir organ olduğu için çoğunlukla işlevini sürdürebilir.
Belirtiler:
Karaciğerde sekonder meme kanseri yani meme kanseri metastazları oluştuğunda çok değişik belirtiler görülebilir.
-Ağrı: Meme kanseri metastazları karaciğeri büyütebilir,bu durumda karaciğeri saran zar gerilip ağrıya neden olur.Karaciğer sağda alt kaburgaların hemen altında bulunur.Bu bölgede rahatsızlık hissinden ciddi ağrıya kadar değişik derecelerde şikayetler olabilir.Bazen de sağ omuzda ağrı olabilir.Bu büğyümüş karaciğerin omuza giden sinirlere bası yapması sonucunda olur.
-Bulatı, iştahsızlık: Karaciğer büyümesinin mideyi sıkıştırması ve veya karaciğer karaciğer hücrelerinin yıkımı nedeniyle oluşan zehirli maddeler sonucu bulantı olabilir.İlaç tedavisi fayda sağlar.
-Hıçkırık: Büyümüş karaciğer in diafragmaya basısı sonucunda oluşur. Oturarak sık sık sıvı almak ve bazı ilaçlar fayda sağlar.
-Asit: Karın boşluğunda serbest sıvı birikmesidir.Karnın şişmesine ve solunum zorluğuna neden olabilir. Bu sıvı zaman zaman boşaltılarak hasta rahatlatılır.
-Kansızlık: Pıhtılaşma mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak kansızlık olabilir. Kan ilaçları ve bazen kan tarnsfüzyonu fayda sağlar.
-Sarılık ve kaşıntı: Eğer sagra yollarında tıkanmalar olursa safra normal yollarla atılamaz ve vücutta birikir. Göz akının ve cildin sararmasına neden olur.İdrara koyulaşır ve büyük tuvaletin rengi açılır.Safranın ciltte birikmesi sonucunda kaşıntı gelişir. Safra yollarına bir ince tüp (stent) yerleştirerek safranın dışarı alınması sağlamak şikayetleri azaltır. Teşhis ve tedavi: İyi bir fizik muayeneyi takiben kan tahlilleri ,batın ultrasonu,batın tomografisi ve gerekirse batın MR ı yapılır. Zen de biopsi yapmak gerekebilir.
Akciğer Metastazları
Meme kanseri hücreleri kan veya lenf yoluyla akciğere yerleşirse oluşur. Akciğerde birden fazla bölgeye yerleşebilirler.
Belirtiler:
Meme kanseri akciğerlerde metastaz yaparsa hafiften ağıra değişik belirtiler görülebilir.
-Nefes darlığı: Göğüs kanserinin akciğer metastazının en sık görülen belirtisidir. Nefes almak rahat değildir ve yeterince nefes alınamıyor hissi mevcuttur. Nefes darlığı özellikle eforda daha belirgindir,ileri durumlarda istirahat halindeyken de olur. Nefes darlığı göğüs kanseri metastazının hava yollarını tıkaması veya akciğerde ödem oluşturması sonucunda olur. Akciğerlerdeki meme kanseri metastazı ,akciğer enfeksiyonlarına da zemin hazırlar.
-Öksürük: Meme kanserinin akciğere yayılmasının en sık görülen belirtilerinden biri de öksürüktür. Kanserli bölgenin hava yollarını tutması veya enfeksiyona neden olması sonucunda oluşur.
-Ağrı: En sık akciğeri örten zarın (plevra) gerilmesi veya tümör hücreleri tarafından istilası sonucunda görülür.Ağrı kesicilere cevap verir.
-Akciğer zarının sıvı toplaması: Bazen akciğeri saran zarın altında sıvı toplanabilir ve nefes darlığına neden olur,zaman zaman sıvıyı boşaltmak gerekir.
MEME KANSERİ GÖRÜLME SIKLIĞI ARTIYOR.
Ama erken dönemde yakalanan tümör sayısı da artmaktadır. 1960 senesinde Amerika Birleşik Devletlerinde her 15 kadından biri meme kanserine yakalanırken bugün bu oran dokuz kadından birine yükselmiştir. Bunun anlamı şudur: Amerikada yaşayan her 9 kadından biri, yaşamının bir döneminde meme kanserine yakalanacaktır. Ülkemiz için bu kadar kesin rakamalar vermek mümkün değil ancak bu oran 14-15 kadında bir şeklindedir. Ülkeler arasındaki bu farklılıklar, kansergelişmesinde rol oynayan bir takım etkenlerle açıklanabilir. Bu etkenlerin bir kısmı kişinin kendisi tarafından değiştirilebilir etkenlerdir; bir kısmı ise örneğin ailesel yatkınlık gibi değiştirilemeyen faktörlerdir. Ancak artan meme kanseri görülme sıklığına karşı elimizde güçlü bir silahımız vardır. Meme kanseri , meme dokusunu meydana getiren hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır.
Kol Şişmesi (Lenfödem)
Lenf sıvısının dokularda birikmesine lenfödem denir. Normalde dokularda oluşan lenf sıvısı lenf yollarıyla lenf bezlerine oradan da büyük toplardamara boşalırlar. Lenf yollarında blok olduğu zaman bu sıvı dokularda birikir. Meme kanseri ameliyatlarında koltuk altı lenf bezlerinin bir kısmı alındığından lenf akıma zarar görür ve bazen kolda şişmeler oluşur. Bu durum koltuk altı ışınlanınca da ortaya çıkabilir. Bazen de lenf yollarının meme kanserli hücrelerle istilası sonucunda da oluşabilir. Kol şişmesi genelde ameliyattan çok sonraları ortaya çıkar. Bu belirti görüldüğünde öncelikle bir nüks olup olmadığı araştırılmalıdır. Kol şişerse hastaya çok rahatsızlık verir ve tedavi edilmezse yaralar açılabilir, hareket imkansızlaşır. Lenfödem tamamen geçmeyebilir ve özellikle yorulunca artar. Lenfödemi azaltmak için özel teknikle yapılan masaj ve basınç tedavisi uygulanır. Tedavi için fizyoterapist ile işbirliği yapmak gerekir. Bazen lenfödem kişinin günlük aktivitelerini yapmasına engel olabilecek kadar ileri düzeyde olabilir. Böyle durumlarda profesyonel yardım almak ve günlük yaşamı kolaylaştırıcı bilgiler edinmek gerekir.
BİTKİSEL DESTEK İÇİN UZMALNARA DANIŞIN
Değerli okuyucularım,
Amacım, yaptığım çalışmalar sonucunda faydalı olduğuna inandığım ve bu bilgileri ihtiyacı olan herkesle paylaşmak olduğunu bilmenizi isterim. Ancak değişen yasalar gereği yasak olan bazı terimlerin sakıncalı olduğunu dolayısı ile bu yazıların makaleden çıkarılması gerektiğini bana bildirilmiştir. Yasalara saygılı olma çerçevesinde çıkması gereken yazıları silmek durumundayım. Bu yüzden öncelikle yaptığım işe, uygulamalarıma ve tavsiyelerime güvenen siz değerli okuyucularımın benim olduğu gibi sizlerinde yeni yasaya saygı duyacağınıza inanıyorum. Bu yüzden silinen bazı yazılar nedeni ile öncelikle siz değerli okuyucularım ve takipçilerimden özür diliyorum.
Tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizin de güzide doğal yapısı ile endemik bitki örtüsü ile harika bir ülke. Ancak zengin olan bu değerimizi ne yazık ki kullanamıyoruz. Allahın insanlara armağan ettiği, , oksijen, su, toprak ve toprakta oluşan nimetleri, bitkileri insanlarla buluşturmak kadar güzel bir çalışma olamaz. Herbalistlik bitki bilimcisi demektir. Hangi bitki nerde yetiştiğini, ne zaman toplanması kurutulması, gerektiğini, hangi koşullarda depolanmalı ve en önemlisi nasıl tüketilmesi gerektiğini insanlarla paylaşmaktır.
Gerek tanıtım yazısında gerek makale içinde, öncelikle doktor olmadığımı, kesinlikle doktor görevlerini üstlenerek hiçbir şekilde hastaları veya diğer hasta gruplarını muayyene etmediğimi, tanı koymadığımı, ameliyat etmediğimi veya başka bir medikal hastane ve benzeri sağlık kurumlarına referans göstererek hastanın üzerinde etki bırakmadığımı, belirtmek istiyorum. Amacım, benden destek isteyen herkese ücretsiz olarak şimdiye kadar yaptığım araştırma ve çalışmalarım sonucunda edindiğim bilgileri ve kullandığım yöntemleri paylaşmak, olmuştur. Dolayısı ile benimle irtibata geçmek isteyen, destek veya tavsiyelerim den faydalanmak isteyen herkesin bu konuyu iyi bilmelidirler. Hastalıkta kullanılan bitkisel gıda destekli ürünleri yasal olarak çalışan tüm aktarlara da veya Eczanelerden alabilirsiniz. Tercih tamamen size aittir.
ÖNEMLİ NOT: Burada yer alan bilgi, yorum ve cevaplar yalnızca tavsiye niteliğinde olup tedavi yönteminizi tespit etmek ya da değiştirmeye amacı taşımamaktadır. Sitemizdeki bilgileri yanlış anlamak, bilgilerin güncelliğini yitirmesi ve buna bağlı olarak doğabilecek olası mağduriyetlerden sitemiz yasal olarak hiçbir sorumluluk altında değildir. Tam bir teşhis ve tedavi için hasta ile doktorunuzun yüz yüze gelmesi gerekir. Bu sitede bulunan bilgileri kullanmadan doğan sorumluluk tamamen kullanıcıya aittir. Siteyi kullanan herkes, işbu şartların yanı sıra kullanım koşulları ve gizlilik sözleşmesi metinlerimizi okumuş kabul etmiş sayılır.
Saygılarımla