Anadolu Kantaronu
6 Mart 2017Köpek Memesi Beslenme
11 Ocak 2018Geven Otu
Türkçe ismi: Geven,tavşancıl tırnağı,
Latince isimi: Astragalus L.
Fransızca ismi: astragale (m.)
Almanca isimi: Tragant (m.)
Etkileri: Bağışıklık yükseltici, uyarıcı, ve yenileyici; virüs öldürücü, bütün antibiyotiklere dirençli olan bakterileri yok edici uyum sağlatıcı, tonik, idrar söktürücü, akciğer, dalak ve sindirim işlevlerini arttırıcı.
Geven otu, çin tıbbında ve Osmanlı tabebetinde eski ilaçların başında gelir. Gevenin asıl amacı ipek yolu ticaretini canlı tutmak için İran,Çin Türkiye, suriye gibi ülkelerin ticaretinin en önemli gelir kaynaklarıydı. Bizim vatanımızda özelikle Doğu anadolu başta olmak üzere iç Anadolu’nun bazı bölgelerinde de mevcut. Konya ve karaman yörelerinde de rastlanabilir. Karamanda yılkı (Yabani ) atlara belgesel olarak konu olan geven kış boyu dışarıda korumasız olan bu yılkı atları nasıl olur yiyip hastalanmadan hayata kalmaları gerecek ten olağanüstü bir durum. Geven otunun ne derece faydalı olduğunu açık açık ispatlayan bir konu.
İşim gereği sürekli araştırma yaptığım için. Son bahardı. Ravent kökünü çıkartmaya gidiyordum. Karşıdan kağnı arabasını tepelemesine yükleme yapıp gelen bir yaşla amca ile karşılaştım. Bitki işi yaptığı bildiği için kendisinde prostat hasatlığı vardı .kağnı çeken (öküz) hayvanları bıraktı derin bir konuşmaya daldık. Benden prostat için bilgi alam istedi bende bu gevenle ilgili bilgi sana çok önemli bilgiler var veririm dedi. Tabii ki dedim.
Sonbaharda kökleri ile beraber çıkartığımız gevenleri köklerinde ayırıp köklerini ilk baharda zayıf düşen hayvanlara verip güçlendirmek için kullanıyoruz. Toprak üstü kısımları kışın tezek sobasını tutuşturmak ve ekmek yapmak için tandırı tutşmak için kullanıyoruz. Ama en önemlisi kökleridr.
Zayıf düşen hayvanlara özel olarak köklerini bir gün karda dinlendirerek ertesi gün büyük çekiçlerle geven kökünü iyi dövülerek ezeriz hayvanın samanına karıştırıp veririz 2-3 haftada zayıf hasta olan hayvanlar diğerlerinde daha sağlam ve güçlü olur. Diyordu.
Evet bu etkini göz önünde bulundurarak geven bitkisinin kanıtlanmış etkisi tıbbi olarak araştırılmış ve bilimsel makalelerde yayınlanmış yaklaşık 400 bilimsel makale bulabilirsiniz. Ancak sadece kök değil toprak üstü kısımları da faydalı.
Geven otunun Faydaları
Gevenin bağışıklık sistemi için olağanüstü bir etkinliğe sahip olduğu gösterilmiştir. Klinik çalışmalar gevenin toprak üstü kısımları insan kalbini fcoxsackie b2 virüsünden hem koruduğunu hem de daha önce enfekte olmuş kişilerin hasarlarının onarılmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.
Geven kökü ise diğer çalışmalar gevenin vücudun doğal öldürücü hücrelerinin (natural killer cells) etkinliğini arttırdığını göstermiştir. Tümör önleyici bir etken olarak, geven deney yapılan farelerin;%80’inde kanser yayılmasını önlemiştir. Daha başka çalışmalar bağışıklık sistemleri yetersiz olan kanser hastalarında gevenin T hücresi etkinliğini uyardığı ve bağışıklık işlevlerini yeniden yapılandırdığını göstermiştir.
Gevenin etkisi geniştir. Robyn Landis ve K. P. Khalsa “geven, hücrelerin toplam sayısını ve etkilerinin şiddetini arttırarak, fagositozu (istilacıların yutulması işlemi) uyarır. Artmış makrofaj etkinliği yetmiş iki saate kadar devam eder. Kemik iliği ve lenf dokusundaki kök hücrelerin (ihtiyaç duyulan her tür hücreye dönüşebilen “temel” hücreler) sayısını arttırır, etkin bağışıklık hücrelerine dönüşümlerini uyarır, dalağın etkinliğini arttırır, antibadi salınımını arttırır ve virüs yıkımına işaret eden hormonal haberci moleküllerinin üretimini destekler.” demektedirler. Ve Rob Mc-Caleb’in Herbal-Gram 21’de (1988 yazı) belirttiği gibi Teksas Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacıları gevenin kanser hastalarının baskılanmış bağışıklık hücrelerinin işlevlerini tamamen geri kazandırdığını bulmuşlardır.
Son olarak, araştırmacılar gevenin karaciğeri karbon tetra klorür ve stilbenemid gibi çeşitli karaciğer zehirlerinden koruduğunu da göstermiştir. Geven kökü kullanıldığında karaciğer enzimleri daha düzgün salgılarını ve bağırsaklardaki emilimini düzenler. Karaciğer vücudun bağışıklığı destekleme sistemi içinde önemli bir yer tutuğu için oldukça önemlidir..
Geven Otunun ve Kökünün Kullaşı:
köklerini en dibinden çıkartmak lazım kazma ile oldukça zor bazen günde 1-2 kök çıkartığımız bile oluyordu. buda çok zaman ve emek kaybı oluyordu. saatlik ücret karşılığında dozerle çıkartımaya başladık. Dozerle çıkartıktan sonra tekrar toprağını yerine doldurarak 2-3 yıl sonra tekarar bu bölgeden geven hastaını yapabilelim. yani toprağını tekrar doldurum kökler tekrar çıkabiliyor.
Kökleri çıkartıktan sonra toprak üstü kısımlarından ayımalıyız, sadece köklerini suda yıkamalıyız, suyunu çektikten sonra iyi bir kesici aletle ile küçük parçalara ayırmalıyız. Toprak üstü kısımları ise öğütüp damar ve virüs hastalıklarından istifade etmek için çayını yapıp faydalanılabiliriz.
Çay yapılışı : günde en fazla 2 su bardağı ölçekli kaynamış suya yaklaşık toz olarak atarsanız bir tatlı kaşı öğütülmemiş ise (kesme şeker büyüklüğünde) 5-6 tane atın 10 dk dinlendirin kesinlikle tatlandırmak için bal veya şeker gibi tatlandırıcı kullanmadan içilmelidir.
Macun yapılışı: 1 kg bala iyi öğütülmüş köklerinden 100 gr karıştırıp günde 3 tatlı kaşığı tüketebilirsiniz.
Değerli okuyucularım,
Amacım, yaptığım çalışmalar sonucunda faydalı olduğuna inandığım ve bu bilgileri ihtiyacı olan herkesle paylaşmak olduğunu bilmenizi isterim. Ancak değişen yasalar gereği yasak olan bazı terimlerin sakıncalı olduğunu dolayısı ile bu yazıların makaleden çıkarılması gerektiğini bana bildirilmiştir. Yasalara saygılı olma çerçevesinde çıkması gereken yazıları silmek durumundayım. Bu yüzden öncelikle yaptığım işe, uygulamalarıma ve tavsiyelerime güvenen siz değerli okuyucularımın benim olduğu gibi sizlerinde yeni yasaya saygı duyacağınıza inanıyorum. Bu yüzden silinen bazı yazılar nedeni ile öncelikle siz değerli okuyucularım ve takipçilerimden özür diliyorum.
Tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizin de güzide doğal yapısı ile endemik bitki örtüsü ile harika bir ülke. Ancak zengin olan bu değerimizi ne yazık ki kullanamıyoruz. Allahın insanlara armağan ettiği, , oksijen, su, toprak ve toprakta oluşan nimetleri, bitkileri insanlarla buluşturmak kadar güzel bir çalışma olamaz. Herbalistlik bitki bilimcisi demektir. Hangi bitki nerde yetiştiğini, ne zaman toplanması kurutulması, gerektiğini, hangi koşullarda depolanmalı ve en önemlisi nasıl tüketilmesi gerektiğini insanlarla paylaşmaktır.
Gerek tanıtım yazısında gerek makale içinde, öncelikle doktor olmadığımı, kesinlikle doktor görevlerini üstlenerek hiçbir şekilde hastaları veya diğer hasta gruplarını muayyene etmediğimi, tanı koymadığımı, ameliyat etmediğimi veya başka bir medikal hastane ve benzeri sağlık kurumlarına referans göstererek hastanın üzerinde etki bırakmadığımı, belirtmek istiyorum.
Amacım, benden destek isteyen herkese ücretsiz olarak şimdiye kadar yaptığım araştırma ve çalışmalarım sonucunda edindiğim bilgileri paylaşmak, olmuştur. Dolayısı ile benimle irtibata geçmek isteyen, destek veya tavsiyelerim den faydalanmak isteyen herkesin bu konuyu iyi bilmelidirler. Hastalıkta kullanılan bitkisel gıda destekli ürünleri yasal olarak çalışan tüm aktarlara da veya Eczanelerden alabilirsiniz. Tercih tamamen size aittir.
ÖNEMLİ NOT: Burada yer alan bilgi, yorum ve cevaplar yalnızca tavsiye niteliğinde olup tedavi yönteminizi tespit etmek ya da değiştirmeye amacı taşımamaktadır. Sitemizdeki bilgileri yanlış anlamak, bilgilerin güncelliğini yitirmesi ve buna bağlı olarak doğabilecek olası mağduriyetlerden sitemiz yasal olarak hiçbir sorumluluk altında değildir. Tam bir teşhis ve tedavi için hasta ile doktorunuzun yüz yüze gelmesi gerekir. Bu sitede bulunan bilgileri kullanmadan doğan sorumluluk tamamen kullanıcıya aittir. Siteyi kullanan herkes, işbu şartların yanı sıra kullanım koşulları ve gizlilik Sözleşmesi metinlerimizi okumuş kabul etmiş sayılır.
Herkese sağlıklı yaşam dileklerimle…
Herbalist
Erdoğan TEPELİ.
Bitki Ve Bitki Özleri Uzmanı
GSM: 0 533 234 90 44